Title

Apprehension test

Purpose

Gleno-humerale instabiliteit


liggend of staand, arm 90° abductie, elleboog 90° flexie


de onderzoeker omvat met één hand de pols van de patient en de andere hand wordt ter plaatse van de achterzijde van de humeruskop gelegd


van 0° langzaam naar 90° exorotatie, hand drukt tegen achterzijde humeruskop in anterieure richting


onverwachte instabiliteit / (sub)luxatie en gezichtsuitdrukking passend bij angst voor luxatie, het gevoel bij patiënt dat de schouder “uit de kom” wil, pijn alleen is geen positief testresultaat.


Testbeschrijving:


De Apprehension test wordt uitgevoerd met de patiënt in rug lig. De beginpositie is met de schouder in 90° abductie, neutraal positie tussen flexie en extensie, de elleboog in 90° flexie en de therapeut steunt de elleboog met zijn knie, om extensie van de schouder te voorkomen.
Twee vingers van de onderzoeker worden op de palmaire zijde van de pols geplaatst en zorgen voor de exorotatie beweging in de schouder. De schouder wordt geexoroteerd tot dat de patiënt het niet verder kan tolereren.  Het aantal graden exorotatie wordt geregistreerd. Op dit punt, wanneer de patiënt een gevoel van rek, pijn of apprehension van de schouder aangeeft, wordt de test als positief beoordeeld. Als de patiënt pijn ervoer, wordt verder gevraagd naar de locatie van de pijn; meer posterior, superior, aneterior of lateraal van de schouder.

Perform
Positive
Remark

de gecombineerde bewegingen en druk van de humeruskop naar anterieur zorgen voor een (sub)-luxatie van de instabiele schouder 


 

Literature

Rowe CR, Zarins B. Recurrent transient subluxation of the shoulder. J Bone Joint Surg Am 1981 Jul; 63(6): 863-872


 

Photo
Film https://youtu.be/WaomDdhp4JY
Sensitivity 61 % (min: 50 % - max: 72 %)
Pecificity 77 % (min: 56 % - max: 99 %)
Category Schouder